Ragnfred of NorgeMedkung i Norge och i York, Northumberland, England.
Far:
Erik Bloodaxe of Norge (895 - 954)
Mor:
Gunhild Kongemor of Danmark (905 - 972)
Född:
923 Norge 1)
Döpt:
954 Danmark, Jylland, Jelling, Jomsborg 2)
Bosatt:
976 Skottland, Orkney 1)
Död:
990 England, York 1)
Bar
Familj med: ?
Barn:
1. NN Ragnfredsdotter (975 - 1035)
Bar
Noteringar
Noteringar
Om man följer Heimskringla drog Gunnhild Kongemor och hennes söner med Eirik Blodyx (däribland Ragnfred och Godred) väst över havet, först till Orkneyöarna, efter slaget vid Limfjord cirka 976. (Fra Skanke-slektens historie, G.V.C. Young, 1986) och (Fra Skanke-släktens historia, G.V.C. Young, stamtavla 1a)
Alexander Bugge hävdar att kungarna på Man stammar från Ragnfred Eriksson, och det syns som om en dotter till Ragnfred blev gift med Harald I Svarte av Islay. (Fra Skanke-slektens historie, G.V.C. Young, 1986)
Erik Blodyx stupade år 954 i ett slag vid Westmoreland, och därmed är det slut på det nordiska kungariket York, England. Med sin gemål Gunhild som är dotter till Gorm den Gamle efterlämnar han emellertid många söner, och dessa finner en fristad hos sin morbror Harald Blåtand, vilken rentav adopterar den äldste av pojkarna. Från baser i Danmark gör de upprepade raider mot Norge, där de hemsöker Håkon Adalsteinsfostre på hans gård Birkestrond på ön Frei i Nordmöre och slutligen besegrar honom i ett slag på kungsgården Fitjar på ön Stordön utanför Hordaland. Han hinner klyva skallen på en dansk hövding med sitt svärd Kvarnbit innan han själv måste bita i gräset. Erikssönerna - eller Gunhildssönerna, som Snorre har för vana att kalla dem - överumplar och innebränner även Ladejarlen Sigurd på hans gård Skatval, och därmed var också Nordnorge i deras händer. Vidare populära är de inte, ty bönderna dödar snart två av dem i samband med olika övergrepp, men de återstående tre lyckas bryta allt motstånd och gör sig till herrar även i Viken. Tongivande bland bröderna är tydligtvis den äldste, som heter Harald med tillnamnet Gråfell. (En nordisk kronologi, 64-65, Alf Henrikson)
Bar
Källor
1)
Fra Skanke-slektens historie, G.V.C. Young
2)
Ända från Vendelkråka, Alf Henrikson
Skepp
Vikingaskepp
<< Startsida
Bar
© Forskning av: Björn Espell, Frösön, Jämtland. Uppdaterad 2009-11-14.